CITY OF LADIES
concert
datum en plaats
zaterdag 12 maart 2022 - 19.30u.
Sint-Martinuskerk Oekene-Roeselare
inkom
20 euro - Reserveren online (bestel tickets)
of telefonisch op 051 20 09 04
City of Ladies is een muzikale lofzang op de vrouw, geïnspireerd door het werk van twee humanisten uit de Renaissance: Christine de Pizan (1364 - ca. 1430), gekend als de eerste professionele vrouwelijke auteur in Europa en de dichter Martin le Franc (1410 - 1461) die haar medestander was in de erkenning van en de waardering voor van de rol van de vrouw in de geschiedenis.

Het concertprogramma is samengesteld uit werken van tijdgenoten van Christine de Pizan en Martin Le Francq én uit nieuwe composities geïnspireerd op hun geschriften. We horen zowel complexe sensuele composities in de stijl van de ‘Art Subtilior’ van Baude Cordier, Solage, Grenon et Tapissier, als anonieme werken en liederen uit het begin van de Renaissance van Gilles Binchois et Pierre Fontaine, Dufay et Ghiselin.

Met:
Michaël Grébil Liberg - stem , viool en verteller
Lieselot De Wilde - stem
Dina König - stem
Coline Dutilleul - stem en verteller
Nolwenn Le Guern - viool
Catalina Vicens - organetto, clavisimbalum en artistieke directie

Componisten:
Dufay, Binchois, Solage, Tapissier, Ghiselin

Catalina Vicens

Catalina Vicens, geboren in Chili, begon haar internationale carrière op jonge leeftijd. Op 20-jarige leeftijd speelde ze al in de belangrijkste concertzalen van meer dan tien landen in Noord- en Zuid-Amerika. Door de internationale pers geprezen als een van de interessantste muzikanten op het gebied van oude muziek, heeft Catalina Vicens' dynamiek en benadering van historisch geïnformeerde uitvoeringen en musicologisch onderzoek ertoe geleid dat ze een van de meest veelzijdige en gevraagde historische klavierartiesten en leraren is geworden van haar generatie.


In 2021 werd Vicens benoemd tot curator van de Tagliavini-collectie in Italië, een van de grootste historische klaviercollecties in Europa, en tot artistiek directeur van het Museo San Colombano in Bologna.


Catalina is ook klavecimbeldocent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze is uitgenodigd als gasthoogleraar klavecimbel aan het Oberlin Conservatory (VS) en geeft masterclasses aan de Longy School of Music in Cambridge, de Flint Antique Harpsichords Collection (VS), het Horniman Museum (VK), de Universität der Künste Berlin en de Folkwang Universität der Künste Essen (Duitsland), en geeft regelmatig les aan de Academie voor Oude Muziek in Lunenburg (Canada), de cursus Oude Muziek aan Burg Fürsteneck en het International Portative Organ Festival (Duitsland), dat ze sinds 2011 cureert.

SERVIR ANTICO

Servir Antico verenigt veelgeprezen vocale en instrumentale solisten met een expertise in historisch geïnformeerde uitvoeringen in een muzikale sfeer van respect: een creatieve ruimte waar diversiteit als verrijking wordt gezien en de gemeenschappelijke taal het plezier is om samen muziek te maken.


Hun programma's zijn niet alleen ontworpen om een bijna vergeten repertoire naar het hedendaagse publiek te brengen, maar ook om het onder te dompelen in een sensuele ervaring. Poëzie, dramaturgie en muzikale tekst voeren de luisteraar terug naar een tijdperk van introspectie en schoonheid. Met de muziek en teksten als uitgangspunt vormen projecten van maatschappelijk engagement een intrinsiek onderdeel van elk programma.


Servir Antico werd uitgenodigd om op te treden op vooraanstaande concertpodia in Europa en de VS, waaronder het Utrecht Early Music Festival (Nederland), Metropolitan Museum of Art (USA), Trigonale Early Music Festival (Oostenrijk), Meersteemmig Gent, AlbaNova Festival, Trollhättan Dagen Oude Muziek. De leden hebben opgetreden met wereldberoemde ensembles zoals La Capella Reial de Catalunya, Hesperion XXI, La Cetra Baroque Orchestra, Poème Harmonique, Les Arts Florissants, Les Flamboyants, Sequentia en Collegium 1704.

SERVIR ANTICO

Servir Antico brengt de kracht samen van veelgeprezen vocale en instrumentale solisten met een expertise in historisch geïnformeerde uitvoeringen in een muzikale sfeer van respect; Een creatieve ruimte waar diversiteit als verrijking wordt gezien en de gemeenschappelijke taal het plezier is om samen muziek te maken.


Hun programma's zijn niet alleen ontworpen om een bijna vergeten repertoire naar het hedendaagse publiek te brengen, maar om hen onder te dompelen in een sensuele ervaring. Poëzie, dramaturgie en muzikale tekst voeren de luisteraar terug naar een tijdperk van introspectie en schoonheid. Met de muziek en teksten als uitgangspunt vormen projecten van maatschappelijk engagement een intrinsiek onderdeel van elk programma.


Servir Antico is uitgenodigd om op te treden op vooraanstaande concertpodia in Europa en de VS, waaronder het Utrecht Early Music Festival (Nederland), Metropolitan Museum of Art (USA), Trigonale Early Music Festival (Oostenrijk), Meersteemmig Gent, AlbaNova Festival, Trollhättan Dagen Oude Muziek. De leden hebben opgetreden met wereldberoemde ensembles zoals La Capella Reial de Catalunya, Hesperion XXI, La Cetra Baroque Orchestra, Poème Harmonique, Les Arts Florissants, Les Flamboyants, Sequentia en Collegium 1704.